Etusivu Matkailu Nettikauppa Nettikamerat Soittoäänet Veikkaus-Lotto - Pelit Kilpailut - Ilmaiseksi Sää Kartat Info


Ei-latinalaisten kielten Unicode-kääntäjä

Kokeile myös helppoa ja nopeaa Erikoismerkkikääntäjää!

Tämä konvertteri muuntaa vain ei-latinalaista (tai roomalaiset kirjaimet) kirjoitusta, EI standardi 7-bit ASCII tekstiä.
Välilyönnit ja roomalaiset kirjaimet jäävät kääntymättä.
Esimerkiksi lauseesta - Tällainen on Росси́я - (Tällainen on Venäjä), kääntyy vain tekstin ei-latinalainen osuus - Росси́я -.
(Toimii Internet Explorer'in ja Mozilla'n Firefox PC versioissa, sekä Google Chromessa. EI toimi Netscape'ssa.)


Liitä kirjaimet/sanat/lauseet/teksti tähän:
Hex arvo(t):
Desimaali arvo(t):
Kopioi ja liitä tämä websivun lähdekoodiin:Unicode on laaja merkistöstandardi, joka kattaa suurimman osan maailman kirjoitettujen kielten käyttämistä merkeistä. Unicode määrittelee yksilöivän koodiarvon yli 90 000 erilaiselle kirjoitusmerkille. Sen avulla voidaan esittää lähes kaikki maailman kielten käyttämät merkit. Erikielisiä versioita ohjelmista voidaan toteuttaa samasta lähdekoodista. Useat vanhemmat merkistöt kuten ASCII ja ISO 8859-1 ovat 7- tai 8-bittisiä ja voivat näin määritellä enintään 128 tai 256 eri merkkiä. Unicodessa on yli miljoona mahdollista merkkipaikkaa.
Joitakin Ei-latinalaisia kieliä ja kirjaimistoja:

Arabian kieli - عربية (Arabiyya, Arabic (englanti), arabe (ranska)).

Arabian kieltä puhutaan virallisena kielenä seuraavissa maissa:

Algeria, Arabiemiraatit, Bahrain, Djibouti, Egypti, Eritrea, Irak, Jemen, Jordania, Komorit, Kuwait, Libanon, Libya, Marokko, Mauritania, Oman, Palestiina, Qatar, Saudi-Arabia, Sudan, Syyria, Tšad, Tunisia

Arabiaa puhuu äidinkielenään noin 200 miljoonaa ihmistä.
Armenian kieli - Հայերէն (Armenian (englanti), arménien (ranska))

Armenian virallinen kieli.
Bengalin kieli - Bengali / bangla (bengaliksi বাংলাº baŋla)

Bengalin kieltä puhutaan Bangladeshissa, Länsi-Bengalissa (Kalkutta), Tripurassa ja Itä-Intiassa.
Bengalia puhuu yhteensä noin 200 miljoonaa ihmistä.

Bengalin kieli on oma ryhmänsä, koska kirjaimet eivät ole länsimaisia kirjaimia mutta sitä voidaan vertailla urdun ja arabian kielen kanssa.
Bengalin aakkosissa on 11 vokaalia ja 39 konsonanttia, 11 vokaalin merkkiä, 6 konsonantin merkkiä, 11 ylimääräistä konjunktiokirjainta, 10 lukusanaa ja 20 pilkutus- ja muita merkkejä.
Konjunktiokirjaimet ovat vaikeampia kuin muut. Toiseksi vaikeimpia ovat vokaalilla alkavat sanat ilman vokaalimerkkiä. Puhekieli ja kirjakieli eroavat toisistaan.
Burman kieli - Burmese

Myanmarin virallinen kieli, jota puhuu äidinkielenään noin 32 miljoonaa ihmistä useassa eri maassa, mm. Thaimaassa, Laosissa, Singaporessa, Malesiassa, Yhdysvalloissa ja Englannissa.
Cherokee kieli

Cherokee-intiaanit puhuvat cherokeen kieltä.
Cherokeen kieltä puhutaan Pohjois-Amerikassa Oklahoman, Cherokee reservaation, Pohjois Karolinan ja Great Smoky Mountains-vuoriston alueilla.
Kiinan kieli - 中国话 'mandariinikiina', zhōngguóhuà eli Kiinan valtion kieli

Kiinan kieltä puhutaan pääasiassa Kiinassa, Taiwanissa sekä useissa muissa Kaukoidän valtioissa. Se on maailman yleisin kieli ja sitä puhuu yli miljardi ihmistä.

Kiinan (perinteinen) - Chinese (Traditional) - Pinyin: 簡體中文 tai 簡體字

Perinteisen kielen aakkosia käytetään Hong Kongissa, Macaulla ja Taiwanissa, sekä useissa vieraiden maiden kiinalaisissa yhteisöissä.

Kiina (yksinkertaistettu) - Chinese (Simplified) - 简体中文 tai 简体字 (jiǎntǐzhōngwén tai jiǎntǐzý).

Yksinkertaistetun kiinan aakkosia käytetään Kiinan Kansantasavallassa, Singaporessa ja Malesiassa.
Koptin kieli - te met rem en kēme ("Egyptin kansan kieli")

Kopti on muinaisen egyptin kielen viimeinen kehitysaste, joka syntyi, kun myöhäisegyptiä alettiin kolmannella vuosisadalla kirjoittaa kreikkalaisilla kirjaimilla kristillistyneessä muodossa.

Kielellä ei ole missään maassa virallista asemaa, eikä sitä puhuta enää äidinkielenä.
Kyrillinen kirjaimisto on kirjoitusjärjestelmä, joka perustuu glagoliittiseen ja kreikkalaiseen kirjaimistoon.

Kyrillistä kirjaimistoa käytetään nykyään monien slaavilaisten sekä Venäjällä ja lähialueilla puhuttavien uralilaisten ja altailaisten kielten kirjoittamiseen.

Kyrillistä kirjaimistoa käyttäviä slaavilaisia kieliä ovat venäjä, ukraina, valkovenäjä, bulgaria, makedonia, serbia ja kirkkoslaavi.

Kyrillista kirjaimistoa käyttäviä uralilaisia kieliä ovat mm. ersä, mokša, niittymari, vuorimari, komi, komipermjakki, udmurtti, kildininsaame ja nenetsi.

Altailaisista kielistä kyrillista kirjaimistoa käyttävät mm. kazakki ja mongoli.
Devanagari - Devanāgarī (sanskritia; devanagarilla: देवनागरी 'jumalten kaupunki')

Devanagari on ns. abugida-kirjoitusjärjestelmä, jolla kirjoitetaan lukuisia Pohjois-Intian kieliä. Se on vakiintunut myös Intian klassisen sivistykielen sanskritin pääasialliseksi kirjoitusmuodoksi. Nykyisin muun muassa hindiä, Intian kansalliskieltä, sekä marathia, kashmiria, biharia, sindhiä, nepalia ja monia muita kieliä kirjoitetaan joko pelkästään devanagarilla tai sitten käyttäen sitä toisten kirjoitusjärjestelmien ohella .
Etiopia klassinen - Ge’ez (vanha etiopian kieli)
Ethiopic writing system = etiopian kirjoitusjärjestelmä
Georgian kieli - ქართული ენა

Georgia on eteläkaukasialainen kieli, jota puhutaan Georgiassa ja sen lähialueilla.
Kieltä kutsuttiin neuvostoaikana gruusiaksi. Kielen omakielinen nimi on kartuli.
Gruusia-sanan käytöstä on Venäjän ulkopuolella suurelta osin luovuttu.

Georgian aakkosissa on 33 kirjainta. Georgiaa puhuu äidinkielenään noin 7,5 miljoonaa ihmistä.

Georgiaa puhutaan etupäässä Georgiassa Mustaltamereltä Alazanin tasangolle, mutta myös naapurimaissa Turkissa, Iranissa ja Azerbaidžanissa on suuria Georgiankielisiä vähemmistöjä, sekä erityisesti Venäjällä, jonne georgialaisia on muuttanut etenkin 1990-luvun talouskriisin aikana.
Myös Yhdysvalloissa on Georgian kieltä puhuva yhteisö.
Glagoliittinen kirjaimisto - Glagolitic, Glagolitsa

Glagolitsa on vanhin tunnettu slaavinen kirjaimisto. Pyhä Kyrillos (827-869) ja Pyhä Methodius (826-885) loivat Glagoliittisen kirjaimiston vuonna 855 tai 862-863 paikkeilla mm. raamatun kääntämiseksi slaavilaisille kielille.

Nykyisestä kyrillisestä merkistöstä käytetään nimityksiä alfavit tai azbuka, joista jälkimmäinen viittaa kahteen ensimmäiseen glagoliittiseen kirjainmerkkiin.
Kreikkalainen kirjaimisto

Kreikkalainen kirjaimisto on aakkosto, jota on käytetty ja käytetään edelleen kreikan kielen kirjoittamiseen aina 800-luvulta ennen ajan laskun alkua lähtien.

Kerikkalaista kirjaimistoa on kahdenlaiseen käyttöön.
Monotoninen kreikka - Greek (Monotonic), jota käytetään nykyaikaisen kreikankielen kirjoittamiseen, sekä polytoninen kreikka - Greek (Polytonic), jota käytetään antiikin kreikan kielen kirjoittamiseen.

Kreikkalainen aakkosto oli ensimmäinen aakkosto, jossa sekä vokaalit että konsonantit merkittiin.
Kreikkalaisella aakkostolla on ollut myös merkittävä vaikutus niin latinalaisen kuin kyrillisenkin aakkoston kehittymisessä.

Jo pitkään kreikkalaista kirjaimistoa on käytetty myös matematiikan, fysiikan ja muiden tieteenalojen kaavoissa monenlaisten suureiden ja muuttujien merkitsemiseen.
Gudžarati tai gujarati - ગુજરાતી Gujǎrātī

Gudžarati tai on indoarjalainen kieli. Suurin osa sen puhujista asuu Intiassa, ja se on Gujaratin osavaltion pääkieli.

Gudžaratilla on Intiassa kansallisen kielen asema. Lisäksi se on vähemmistökieli muun muassa Pakistanissa, Keniassa ja Tansaniassa.

Gudžaratia puhuu äidinkielenään yli 46 miljoonaa ihmistä, joten se on maailman noin 23. puhutuin kieli.

Gudžaratin sanajärjestys on subjekti-objekti-verbi. Kielessä ei ole epämääräisiä eikä määräisiä artikkeleita. Substantiiveilla on kolme sukua ja kaksi kieliopillista lukua. Kielen sanastoon on jäänyt vaikutteita arabiasta ja persiasta sekä nykyään varsinkin puhekieleen englannista ja portugalista.

Gudžaratia kirjoitetaan omalla aakkostollaan, gudžaratin kirjaimilla. Joskus on käytetty myös arabialaisia tai persialaisia aakkosia.

Raamattu käännettiin gudžaratin kielelle kokonaan ensimmäistä kertaa vuonna 1823. Mahatma Gandhi, Muhammad Ali Jinnah ja Sardar Vallabhbhai Patel puhuivat gudžaratia äidinkielenään.
Gurmukhi kirjoitus - ਗੁਰਮੁਖੀ, Gurmukhī

Gurmukhi kirjoitus standardisoitiin toisen Sikh gurun, Guru Angad Dev'in toimesta 1600 luvulla Punjabin kielen kirjoittamiseen.

Gurmukhi on abugidaksi kutsuttu kirjoitusjärjestelmä, jossa jokaisella konsonantilla on luontainen vokaali-äänne, jota voidaan muuntaa käyttämällä äännemerkkejä.

Nykyaikaisessa Gurmukhissa 41 konsonanttia (vianjan), yhdeksän vokaalisymbolia (lāga mātrā), kaksi symbolia nenä-äänille (bindī ja tippī), sekä yksi symboli joka kaksinkertaistaa, eli tuplaa minkä tahansa konsonantin (addak).
Heprean kieli - ‏עברית‎, ivrit

Heprea on Israelin virallinen kieli, jota puhuu noin viisi miljoonaa ihmistä.

Hepreaa kirjoitetaan oikealta vasemmalle heprealaisella kirjaimistolla, joka koostuu pelkistä konsonanttimerkeistä.
Vokaalit voidaan merkitä näkyviin erillisillä vokaalimerkeillä, mutta yleensä ne jätetään pois.
Japanin kieli - 日本語, nihongo

Japanin kieli on isolaattikieli, jota puhutaan pääasiassa Japanissa.

Japanin kieltä puhuu äidinkielenään noin 127 miljoonaa ihmistä ja se muodostaa okinawan kielen ja muiden Ryūkyū-saarilla puhuttujen kielten kanssa japanilaisten kielten kielikunnan.
Morfologialtaan japanin kieli on agglutinoiva kieli kuten suomen kielikin.

Japania kirjoitetaan kolmea eri merkistöä käyttäen. Merkistöt ovat hiraganat, katakanat ja kanjit.
Kaksi ensimmäistä ovat toisiaan muistuttavia tavuaakkosia, joissa molemmissa on 46 merkkiä (laskutavasta riippuen 71 merkkiä), ja joita käytetään hieman eri tarkoituksiin.
Kolmas on Kiinasta peräisin oleva ideogrammimerkistö.
Jaavan kieli

Jaavan kieltä puhuu noin 75 miljoonaa ihmistä Jaavan saarella Indonesiassa.
Jaavan saaren lisäksi jaavan puhujia on hieman myös Malesiassa ja Singaporessa.
Jaava kuuluu länsi-malaiji-polynesialaisiin kieliin.

Jaavan kielellä on oma kirjoitusjärjestelmänsä, mutta nykyisin sitä kirjoitetaan usein latinalaisilla aakkosilla.
Kaganga aakkoset

Rejang kieli, josta käytetään myös nimeä Redjang ja paikallisten asukkaiden puheessa Aksara Kaganga ('Ka Ga Nga aakkoset').

Kolmen ensimmäisen aakkosen jälkeen siitä tulee Brahmin kielelle sukua olevaa abugidaa, joka taas on sukua muille alueen kirjoitustavoille, kuten Batak, Buginese ja Kerinci.

Kirjoitus oli enimmäkseen käytössä, kun Islamilaisuutta tehtiin tunnetuksi Rejangin alueella; ensimmäiset löydetyt dokumentit ovat päivättyjä 1800 luvun puliväliin ennen ajanlaskumme alkua.

Aakkosia käytettiin Rejangin kirjoittamiseen, kielen jota tätä nykyä puhuu noin 200.000 ihmistä Indonesiassa Sumatran saaren kaakkoisilla ylämailla, Pohjois-Bengkulun Provinssissa, Argamakmurin ympäristössä, Muaraamanissa, Curupissa ja Kepahiangissa, sekä myös Etelä-Sumatran Provinssissa, Rawasin alueella, lähellä Muara Kulamia.

Rejang kielessä on viisi päämurretta: Lebong, Musi, Kebanagung, Pesisir (kaikki Bengkulun Provinssissa) ja Rawas (Etelä-Sumatran Provinssissa). Suurin osa kieltä puhuvista elää kaukaisilla maatalousalueilla, joista vähemmän kuin puolet ovat tunnettuja.

Kannada - ಕನ್ನಡ

Kannada on yksi vanhimmista dravidakielistä, jota puhuu 45 miljoonaa ihmistä pääasiassa Karnatakan osavaltiossa Intiassa.

Itse kannadan kielen historia ulottuu 2500 vuoden ja kirjoitusjärjestelmänkin 1900 vuoden taakse. Kannadassa on kolme kieliopillista sukua. Sanoja taivutetaan myös luvussa (yksikkö ja monikko). Kirjoitetun ja puhuttujen varianttien välillä on suuria eroja. Siinä missä kielen kirjoitettu muoto on suhteellisen samankaltainen eri alueilla, puhuttu kieli vaihtelee suurestikin.

Suurin osa puhujista asuu Karnatakassa, Intiassa, mutta heitä on myös viereisissä osavaltioissa. Yhdysvalloissa ja Englannissa on myös suhteellisen merkittäviä kannadankielisiä yhteisöjä.

Kannadan foneemisessa kirjaimistossa on 52 kirjainta, mutta kaikkien merkkien määrä on suurempi sillä kannadassa on paljon ns. yhdistettyjä kirjaimia sekä kirjaimiin liitettäviä pienempiä merkkejä.
Khmerin kieli

Khmer on khmerien puhuma austroaasialainen kieli. Se on saanut vaikutteita palista ja sanskriitistä. Khmeriä puhuu äidinkielenään yli 13 miljoonaa ihmistä pääasiassa Kambodiassa, jossa se on virallinen kieli. Khmer ei ole tonaalinen kieli, toisin kuin sen lähellä puhuttavat laon, thain ja vietnamin kielet. Kielellä on oma kirjoitusjärjestelmänsä.

Kaiken kaikkiaan khmerin kieltä puhuu jopa yli 20 miljoonaa ihmistä Kambodian lisäksi muun muassa Vietnamissa, Thaimaassa, Kiinan Kansantasavallassa, Yhdysvalloissa, Ranskassa ja Australiassa.
Korean kieli - Etelä-Koreassa 한국어, hanguk-ŏ ja Pohjois-Koreassa 조선어, chosŏn-ŏ

Korean kieli on isolaatti, eli se ei kuulu mihinkään kielikuntaan saati sitten kieliryhmään.
Kieliopiltaan se muistuttaa japania, mutta yhteistä sanastoa niissä ei lainasanoja lukuun ottamatta ole.
Koreaa puhutaan pääasiassa Etelä- ja Pohjois-Koreassa.

Korean kieli sisältää suuren määrän lainasanoja, on arvioitu että yli puolet korean sanoista olisi lainattu kiinasta.
Näiden lisäksi uudet sanat ovat usein lainoja englannista.
Laon kieli

Lao on Laosin virallinen kieli. Se kuuluu tai-kieliin ja on hyvin samankaltainen thaimaalaisen isanin kielen kanssa.
Laon kieltä kirjoitetaan omalla abugida-tyyppisellä kirjoitusjärjestelmällä, joka perustuu thain kirjoitusjärjestelmään.
Laon kieli jakautuu viiteen murteeseen. Ne ovat vientianen lao, luang prabang, xieng khouang, khammouan sekä champasak.

Kieltä puhuu äidinkielenään noin 3 188 577 henkilöä. Heistä noin 3 000 000 asuu Laosissa.
Malajalam - മലയാളം, Malayalam

Malajalam eli malayalam on pääasiassa Intiassa puhuttava dravidakieli. Sillä on lähes 36 miljoonaa puhujaa ja kansallisen kielen asema Intiassa. Malajalam on virallinen kieli Keralan osavaltion lisäksi Lakkadiiveillä ja Pondicherryssä.

Sekä malajalamin kieli että sen kirjoitusjärjestelmä ovat läheistä sukua tamilille.

Vuonna 1772 julkaistu Alphabetum grandonico-malabaricum sive samscrudonicum oli ensimmäinen eurooppalainen malajalamia käsittelevä kirja.
Vuonna 1997 malajalamilla oli Intiassa 35 351 000 puhujaa. Kaikkiaan puhujia oli 35 757 100.

Malajalamia kirjoitetaan malajalamin aakkosilla. Raamattu käännettiin kielelle kokonaisuudessaan 1841.
Muinaiskirkkoslaavi eli muinaisbulgaria - językŭ slověnĭskŭ - Главьна страница

Muinaiskirkkoslaavi on vanhin slaavilaisen kirjakielen muoto.
Sen kehittivät 800-luvulla veljekset Kyrillos ja Methodios, jotka harjoittivat kristillistä lähetystyötä slaavien keskuudessa.

Muinaiskirkkoslaavia on kirjoitettu kahdella kirjoitusjärjestelmällä, ns. glagoliittisella kirjoituksella eli glagolitsalla ja kyrillisellä kirjoituksella eli kyrillitsilla.
Näistä glagoliittinen kirjoitusjärjestelmä on vanhempi.

Suurimmassa osassa slaavilaista kielialuetta se syrjäytyi varhain kyrillisen tai latinalaisen aakkoston tieltä, mutta se säilyi pitkään eteläslaavin alueella, erityisesti Dalmatiassa hengellisten tekstien ja salakirjoitusten kirjoitusjärjestelmänä.

Kyrilliset aakkoset, jotka pohjautuvat kreikkalaisiin kirjaimiin ja joiden nimitys on johdettu Kyrilloksen nimestä ovat nykyään myös muassa venäjän, bulgarian, serbian, ukrainan, mongolian ja monien Venäjän kielten kirjakielen pohjana.
Orija - oriā, oriya

Orija tai oriya on indoeurooppalainen kieli jota puhutaan etenkin Orissan osavaltiossa Intiassa.

Se kuuluu itäisiin indoarjalaisiin kieliin ja se on Orissan osavaltion virallinen kieli.
Kieltä puhuu äidinkielenään arviolta 35 miljoonaa ihmistä.
Kieltä kirjoitetaan omalla aakkostolla, joka on ollut olemassa jo 1000-luvulta lähtien.
Sinhali (myös singaleesi tai sinhala)

Sinhali on Sri Lankan (entinen Ceylon) suurimman etnisen ryhmän, singaleesien äidinkieli.

Srilankalaisista noin 70% puhuu sinhalia ja puhujia sillä on noin 15 miljoonaa.
Singaleesiä kirjoitetaan abugidalla, joka on kehittynyt brahmin kielen kirjoituksesta.

Sinhali kuuluu indoeurooppalaisen kielikunnan indoarjalaiseen kieliryhmään ja siellä eteläisten indoarjalaiskielten alaryhmään.
Singaleesit toivat sen mukanaan noin 500 eaa.
Malediiveilla puhuttu kieli dhivehi on läheistä sukua sinhalalle.
Kieli on saanut vaikutteita myös alkuperäisasukkaiden, veddojen kielestä.
Syyria - ܠܫܢܐ ܣܘܪܝܝܐ, Suryoyo/Suryāyā

Syyria on itäaramealainen kieli, jota aikoinaan puhuttiin laajalti hedelmällisen puolikuun alueella.

Laajimmassa määritelmässään syyriaa käytetään usein viittaamaan kaikkiin itä-aramealaisiin kieliin, joita puhutaan alueen erilaisten kristinuskoa tunnustavien ryhmien parissa; erityisimmässä merkityksessään sillä viitataan Edessan klassiseen kieleen, josta muotoutui syyrialaisen kristillisyyden kieli.

Syyriaa kirjoitetaan oikealta vasemmalle, kuten arabiaa ja hepreaa.
Tamil - தமிழ்

Tamil tai tamili on tamilien puhuma eteläintialainen dravidakieli.

Kielellä on noin 61 miljoonaa puhujaa, ja se on yksi virallisista kielistä Intiassa, Sri Lankassa ja Singaporessa.

Tamilia on pidetty dravidakielien vanhimpana ja voimakkaimpana edustajana.
Sitä on puhuttu Intiassa jo yli 2500 vuotta.
Sitä pidetään yhtenä maailman klassisista kielistä.
Varhaisin säilynyt tamilinkielinen teos on tamilin kielioppia käsittelevä Tholkappiam.
Se on vapaa jo tuolloin Intian pohjoisosissa voimakkaassa asemassa olleen sanskritin vaikutuksesta.
Laajimmalti tunnetuin tamilin ilmaisuvoimaa kuvaava kirjallinen tuotos on nimeltään Silappathikaram, joka on samalla ensimmäinen tamiliksi kirjoitettu eeppinen runoelma.
Telugu - తెలుగు

Telugu on suurin dravidakieli, sitä puhuu n. 70 miljoonaa ihmistä pääasiassa Andhra Pradeshissa ja sen naapuriosavaltioissa etelä-Intiassa. Se on myös yksi Intian kansallisista kielistä. ─idinkielenään telugua puhuvat yanadit ja bagatat.
Lisäksi sitä puhutaan Bahrainissa, Fid×illä, Malesiassa, Mauritiuksella, Singaporessa ja Arabiemiirikunnissa.

Telugulla on oma kirjoitusjärjestelmänsä, joka pohjautuu Intian muinaiseen braahmii-kirjoitukseen.
Se muistuttaa läheisesti kannadan kirjoitusjärjestelmää.
Vanhimmat tunnetut telugunkieliset kirjoitukset ovat peräisin 500-luvulta, enemmänkin telugunkielistä runoutta ilmestyi 1000-luvulla.

Telugua kirjoitettiin 1900-luvulle saakka tyylillä, joka poikkesi selvästi puhutusta telugusta.
1900-luvun puolivälissä tehtiin uusi kirjoitusstandardi, joka pohjautui puhuttuun teluguun.
Thaana - ތާނަ‎

Thaana, Taana tai Tāna on Malediiveilla puhutun divehi kielen kirjoitusmuoto.

Thaanaa kirjoitetaan oikealta vasemmalle, kuten arabiaa ja hepreaa.
Thain kieli - ภาษาไทย, phaasaa Thai

Thain kieli on Thaimaan virallinen kieli.
Aiemmin sinotiibetiläisiin kieliin mukaan luettu thai luokitellaan nykyään yleensä omaan tai-kielten perheeseen kuuluvaksi.

Thain kieli on analyyttinen ja tonaalinen.
Toonit, monimutkainen ortografia ja erilainen fonetiikka tekevät thain kielen oppimisen länsimaisille hankalaksi.

Thaita kirjoitetaan thai-aakkosilla, jotka ovat etäisesti sukua hindin devanagari-järjestelmälle.
Kyseessä on tarkalleen ottaen abugida, eli merkit ovat pohjimmiltaan oletusarvoisilla vokaaleilla varustettuja konsonantteja ja poikkeavat vokaalit lisätään monimutkaisella sarjalla lisämerkkejä, jotka voi kaiken lisäksi sijoittaa merkin eteen, taakse, yläpuolelle, alapuolelle tai jopa kaikkialle yhtä aikaa.
Yi - myös Moso, Lolo, Noso

Yi on Tiibetin ja Burman kielten lähisukulainen, jota puhuvat Yit.

Yi kieltä puhutaan varsinkin Thaimaassa ja Kiinassa, mutta myös laajalti koko Kaakkois-Aasian alueella.

Yi kieltä puhuu noin 6 miljoonaa ihmistä.